NAVİGASYON
*ANASAYFA(Home)
*BLOG SİTEMİZ
*ÜYE OL (Register)
*FORUM İNDEX
*TEKNİK DANIŞMAN-Technic Advisor
*FORUM KULLANIMI (SSS)
*FORUM KURALLARI
*FOTOĞRAF YÜKLEME (Upload Photos)
*FOTOĞRAF YÜKLEME (Güncel Anlatım)
*BULUŞMALARIMIZ (Meetings)
*FACEBOOK GRUBUMUZ
*LPG SORUNLARI
*YOL DURUMU
*UZAKLIKLAR (İl-İlçe)
*HAVA DURUMU (Detaylı)
En son konular
Giriş yap
Kimler hatta?
Toplam 2 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 2 Misafir Yok
Sitede bugüne kadar en çok 189 kişi Perş. Ekim 24, 2024 7:05 pm tarihinde online oldu.
En çok konu başlayanlar
Admin | ||||
AYTAÇ | ||||
oğuzhan(efsane) | ||||
SİLENTHİLL | ||||
0M42 | ||||
KADO | ||||
delmanicomio | ||||
serkan | ||||
zeki19 | ||||
Başkan Yrd. |
En aktif konular
En bakılan konular
Haftanın en aktif yollayıcıları
No user |
Ayın en aktif yollayıcıları
No user |
Arama
pardusu deneyin
+2
AYTAÇ
gogo1905
6 posters
1 sayfadaki 1 sayfası
pardusu deneyin
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 23 Haziran'da çıkacak olan Pardus 2008'in ilk beta sürümü duyuruldu. Test etmek ve yenilikleri öğrenmek isteyenler Beta sürümü indirip kurabilirler.
Beta 1 sürümünde karşınıza çıkan hataları, eksiklikleri ve isteklerinizi geliştirici ekiple paylaşarak gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Özgürlük İçin tarafından bildirilen habere göre yeni sürümde birçok değişiklik ve yenilikler bizleri bekliyor. İşte bunlardan birkaçı:
Yenilikler
:: Pardus teknolojileri: DBus tabanlı yeni COMAR, daha hızlı ve daha yetenekli bir PiSi, tamamen yenilenen YALI, yeni grafik yapılandırma arayüzü, kullanıcılara çok daha fazla kişiselleştirme imkânı sunan yeni Kaptan.
:: Güncel masaüstü teknolojileri: Tüm masaüstünde eksiksiz policykit, consolekit ve dbus/COMAR bütünleşmesi, Pulseaudio desteği, otomatik yazıcı tanıma altyapısı.
:: Yeni görsel tasarım: Açılış ekranından simge setine, masaüstü arka planlarından uygulama açılış görsellerine kadar her noktası yenilenmiş bir Pardus.
:: Geniş paket desteği: Her geçen gün genişleyen ve güncellenen paket deposu; temel sistemde gcc 4.3.1 RC, glibc 2.8, kernel 2.6.24.7, Python 2.5; masaüstünde OpenOffice.org 2.4.1.3, Mozilla Firefox 3.0 RC1 gibi güncel bileşenler.
Küçük Bir Hata
Pardus 2008 Beta'nın ufak bir hatası var: Türkçe ve İngilizce dışındaki kurulum dillerinde, paket kurulumunun hemen ardından kurulum süreci sonlanıyor.
Dolayısıyla diğer dillerde kurulum şu anda desteklenmiyor.
windows xp bilindiği üzere bu yılın sonundan itibaren internet güncellemelerini duruduracak.windows vistadan memnun olmayanlara tavsiye edilebilecek tek program olarak görüyorum kendi açımdan
yerli malı yurdun malı
Beta 1 sürümünde karşınıza çıkan hataları, eksiklikleri ve isteklerinizi geliştirici ekiple paylaşarak gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Özgürlük İçin tarafından bildirilen habere göre yeni sürümde birçok değişiklik ve yenilikler bizleri bekliyor. İşte bunlardan birkaçı:
Yenilikler
:: Pardus teknolojileri: DBus tabanlı yeni COMAR, daha hızlı ve daha yetenekli bir PiSi, tamamen yenilenen YALI, yeni grafik yapılandırma arayüzü, kullanıcılara çok daha fazla kişiselleştirme imkânı sunan yeni Kaptan.
:: Güncel masaüstü teknolojileri: Tüm masaüstünde eksiksiz policykit, consolekit ve dbus/COMAR bütünleşmesi, Pulseaudio desteği, otomatik yazıcı tanıma altyapısı.
:: Yeni görsel tasarım: Açılış ekranından simge setine, masaüstü arka planlarından uygulama açılış görsellerine kadar her noktası yenilenmiş bir Pardus.
:: Geniş paket desteği: Her geçen gün genişleyen ve güncellenen paket deposu; temel sistemde gcc 4.3.1 RC, glibc 2.8, kernel 2.6.24.7, Python 2.5; masaüstünde OpenOffice.org 2.4.1.3, Mozilla Firefox 3.0 RC1 gibi güncel bileşenler.
Küçük Bir Hata
Pardus 2008 Beta'nın ufak bir hatası var: Türkçe ve İngilizce dışındaki kurulum dillerinde, paket kurulumunun hemen ardından kurulum süreci sonlanıyor.
Dolayısıyla diğer dillerde kurulum şu anda desteklenmiyor.
windows xp bilindiği üzere bu yılın sonundan itibaren internet güncellemelerini duruduracak.windows vistadan memnun olmayanlara tavsiye edilebilecek tek program olarak görüyorum kendi açımdan
yerli malı yurdun malı
gogo1905- VIP ÜYE
Yaşadığı Şehir : Ankara'dan Afyonkarahisar dağlarına
Otomobili : 91 taunus gt 1.6
Geri: pardusu deneyin
Bildiğim kadarı ile TÜBİTAK öncülüğü ile hazırlanan işletim sistemi bilgisayarınızdaki mevcut Windows işletim sistemi ile çakışmıyor. Yani Windows yüklü bilgisayarınıza PARDUS'u da kurabiliyorsunuz.
Dünyada tekelleşen Windows'un "ücretsiz" en büyük alternatifi olan Linux'un Türkçe versiyonu olan PARDUS, Windows ve MS Office ile tam uyumlu çalışmasa da bizler için ciddi bir alternatif ve hızla yayılıyor. Küçük bir ayrıntı da Pardus'un kelime anlamı. Soyu tükendi diye bilinse de bazı kesimler tarafrından hala çok az sayıda da olsa yaşadığı iddia edilen Anadolu Parsı'nın literatürdeki Latince ismi: PARDUS
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Dünyada tekelleşen Windows'un "ücretsiz" en büyük alternatifi olan Linux'un Türkçe versiyonu olan PARDUS, Windows ve MS Office ile tam uyumlu çalışmasa da bizler için ciddi bir alternatif ve hızla yayılıyor. Küçük bir ayrıntı da Pardus'un kelime anlamı. Soyu tükendi diye bilinse de bazı kesimler tarafrından hala çok az sayıda da olsa yaşadığı iddia edilen Anadolu Parsı'nın literatürdeki Latince ismi: PARDUS
En son AYTAÇ tarafından Paz Ağus. 17, 2008 1:03 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
AYTAÇ- ADMİN
Yaşadığı Şehir : ANKARA
Otomobili : 2008 Hyundai Accent Era
açıklama için teşekkürler aytaç kardeş
gogo1905- VIP ÜYE
Bencede pardus iyi bi çözüm bence.Şuan piyasa öncelikle xp ardında vista istekli durumda.Neden kendi işletim sistemimizi kullanmıyoruzki ben bunu anlamıyorum.Birde gogo1905 eğer pardusun cdden çalışan versiyonunun linkini atarsan buraya insanlar kurmadan önce cdden çalıştırarak işletim sistemini deneyebilir ve test edebilirler.şimdiden bununlada ilgileneceği düşünerekten teşekkür ederim.kolay gelsin.
Baba- STANDART ÜYE
Yaşadığı Şehir : Isparta
Otomobili : 91 Model Ford Taunus GT 1.6
Anadolu panterinin Niğde bolkar dağlarında görüldügünü duymuştum.çok yer değiştiren bir hayvanmış.günde 20-30 km çapında bir alanda dolaşabiliyormuş.
KUBİLAY2008- VIP ÜYE
Yaşadığı Şehir : Konya / Selçuklu
Otomobili : 1993 Taunus 1.6 GT
valla pardusun cd linki elimde yok
ben bir ara chip bilgisayar dergisinden almıştım kurulumunu,yaz sonu gibi pardusa geçmeyi planlıyorum
ben bir ara chip bilgisayar dergisinden almıştım kurulumunu,yaz sonu gibi pardusa geçmeyi planlıyorum
gogo1905- VIP ÜYE
Arkadaşlar birde aselsanın yaptığı bir yazılım var. İsmi aklıma gelmedi. Deneyen var mı... PARDÜSMÜŞ...
En son M.Serkan75 tarafından Cuma Tem. 04, 2008 1:37 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Misafir- Misafir
gercekten bilgi için tesekkur turklerın bı ısletım sıstemı olması ne guzel hıc bılgım yoktu
Misafir- Misafir
TURKİX Linux
Tanıtım:
Xp tarzında ve kurulmadan da çalışan, kurmak
isterseniz çok kolay kurulan Türkçe ve ücretsiz bir
linux dağıtımı. Tek cd olduğundan indirme süresi
de gayet kısa. Kurulum'u hakkında ayrıntılı ve resimli bilgileride sitesinde bulabilirsiniz.
Başlıca özellikleri ;
* Kurulum gerektirmeden cd üzerinden çalışabilir.
* Windows üstüne çalışabilir.
* Windows ile beraber çalışabilir.
* Menü yapısı windows XP ile aynıdır.
* Denetim masası windows XP ile aynıdır.
* İnternetden güncelleme desteği vardır.
* İnternetden güncelleme windows güncellemesi kadar kolaydır.
* Tamamen Türkçedir.
* Rpm kurulum dosyalarını destekler. Bu sayede hiçbir komut girmeden
çektiğiniz dosyaların sadece üstlerine tıklayarak kolay bir şekilde
kurulum yapabilirsiniz.
* Popüler windows programlarının çalışmasını destekler. (Mirc , ICQ , Msn)
* İçerisinde Media Player , Winamp , Mozilla Firefox , Mirc ve sisteminiz için gerekli diğer yazılımlar ile birlikte gelir.
* Fazla yüksek sisteme gerek duymaz. Bilgisayarınızı yormaz.
* Mandrake ve Redhat tabanlı olduğu için alt yapısı çok güçlüdür.
* İçerisinde Word , Excel , Power point gibi ofis uygulamaları ile birlikte gelir.
* Kullanımı kolaydır.
* Bilgisayar parçalarının büyük kısmını tanır.
* Bir sorun olduğunda ücretsiz destek alabilirsiniz.
* Distrowatch'ın yükselenler listesinde üst sıralardadır.
* Azerice dil desteğinede sahiptir.
* Windows XP kolaylığına sahip ilk linux dağıtımıdır.
* Kurulması ve kullanılması en kolay linux dağıtımıdır.
Turkix'i hatasız olarak çalıştırabilmeniz için bilgisayarınızın belleğinin 256'dan yüksek olması önerilmektedir.
En basit anlatımıyla;
Turkix, tıpkı MS Windows, MacOS gibi bir işletim sistemidir. Kurulum
gerektirmez, CD'den çalışır. Kullanımı son derece kolaydır.
Turkix Linux tabanlıdır. Az önceki tanımda, en basit anlatımıyla
Turkix'i işletim sistemi olarak tasvir ettik, ancak aslında asıl
işletim sistemi olan Linux'tür, ve Turkix bir Linux türüdür. Her türlü
masaüstü yeterliliğe sahiptir. Turkix ile diğer işletim sistemlerinde
yapabildiğiniz herşeyi yapabilirsiniz. Ancak bu Turkix'in diğer işletim
sistemleriyle tamamen uyumlu olduğu anlamına gelmez. Yani diyelim bir
MS Windows programı Turkix'de ve diğer Linux türlerinde çalışmaz ancak
Linux'ün de kendine has çok yeterlikli pekçok programı mevcuttur.
Turkix (ve diğer Linux türleri) içinde barındırdığı OpenOffice programı
sayesinde binlerce dolarlık ticari rakipleriyle eş ve hatta daha üstün
ofis özellikleri sunar. Turkix'in ve Linux dünyasının buna benzer daha
pekçok üstün özelliği vardır. Üstüne üstlük Linux işletim sistemi
bedavadır. Turkix'in amacı size Linux dünyasına merhaba dedirtmektir.
Bu amaçla, eski işletim sisteminizi kaldırmak zorunda kalmadan, ona hiç
zarar vermeden, Linux deneyimi yaşamanız adına, kurulum gerektirmeyen
bu canlı CD'dir.
ilk olarak işletim sistemimizin boot etme özelliği vardır.
bios ayarlarından cd rom dan boot edicek şekilde ayarlamak lazım.
şu an TÜRKix'sin resmi sayfası
(http://www.turkix.org)
Ben kullandım.Pencereleri aynı Win Xp gibi ve daha kullanışlı.en önemlisi beleş.
en kısa zamanda indirme linkini paylaşacağım.
Tanıtım:
Xp tarzında ve kurulmadan da çalışan, kurmak
isterseniz çok kolay kurulan Türkçe ve ücretsiz bir
linux dağıtımı. Tek cd olduğundan indirme süresi
de gayet kısa. Kurulum'u hakkında ayrıntılı ve resimli bilgileride sitesinde bulabilirsiniz.
Başlıca özellikleri ;
* Kurulum gerektirmeden cd üzerinden çalışabilir.
* Windows üstüne çalışabilir.
* Windows ile beraber çalışabilir.
* Menü yapısı windows XP ile aynıdır.
* Denetim masası windows XP ile aynıdır.
* İnternetden güncelleme desteği vardır.
* İnternetden güncelleme windows güncellemesi kadar kolaydır.
* Tamamen Türkçedir.
* Rpm kurulum dosyalarını destekler. Bu sayede hiçbir komut girmeden
çektiğiniz dosyaların sadece üstlerine tıklayarak kolay bir şekilde
kurulum yapabilirsiniz.
* Popüler windows programlarının çalışmasını destekler. (Mirc , ICQ , Msn)
* İçerisinde Media Player , Winamp , Mozilla Firefox , Mirc ve sisteminiz için gerekli diğer yazılımlar ile birlikte gelir.
* Fazla yüksek sisteme gerek duymaz. Bilgisayarınızı yormaz.
* Mandrake ve Redhat tabanlı olduğu için alt yapısı çok güçlüdür.
* İçerisinde Word , Excel , Power point gibi ofis uygulamaları ile birlikte gelir.
* Kullanımı kolaydır.
* Bilgisayar parçalarının büyük kısmını tanır.
* Bir sorun olduğunda ücretsiz destek alabilirsiniz.
* Distrowatch'ın yükselenler listesinde üst sıralardadır.
* Azerice dil desteğinede sahiptir.
* Windows XP kolaylığına sahip ilk linux dağıtımıdır.
* Kurulması ve kullanılması en kolay linux dağıtımıdır.
Turkix'i hatasız olarak çalıştırabilmeniz için bilgisayarınızın belleğinin 256'dan yüksek olması önerilmektedir.
En basit anlatımıyla;
Turkix, tıpkı MS Windows, MacOS gibi bir işletim sistemidir. Kurulum
gerektirmez, CD'den çalışır. Kullanımı son derece kolaydır.
Turkix Linux tabanlıdır. Az önceki tanımda, en basit anlatımıyla
Turkix'i işletim sistemi olarak tasvir ettik, ancak aslında asıl
işletim sistemi olan Linux'tür, ve Turkix bir Linux türüdür. Her türlü
masaüstü yeterliliğe sahiptir. Turkix ile diğer işletim sistemlerinde
yapabildiğiniz herşeyi yapabilirsiniz. Ancak bu Turkix'in diğer işletim
sistemleriyle tamamen uyumlu olduğu anlamına gelmez. Yani diyelim bir
MS Windows programı Turkix'de ve diğer Linux türlerinde çalışmaz ancak
Linux'ün de kendine has çok yeterlikli pekçok programı mevcuttur.
Turkix (ve diğer Linux türleri) içinde barındırdığı OpenOffice programı
sayesinde binlerce dolarlık ticari rakipleriyle eş ve hatta daha üstün
ofis özellikleri sunar. Turkix'in ve Linux dünyasının buna benzer daha
pekçok üstün özelliği vardır. Üstüne üstlük Linux işletim sistemi
bedavadır. Turkix'in amacı size Linux dünyasına merhaba dedirtmektir.
Bu amaçla, eski işletim sisteminizi kaldırmak zorunda kalmadan, ona hiç
zarar vermeden, Linux deneyimi yaşamanız adına, kurulum gerektirmeyen
bu canlı CD'dir.
ilk olarak işletim sistemimizin boot etme özelliği vardır.
bios ayarlarından cd rom dan boot edicek şekilde ayarlamak lazım.
şu an TÜRKix'sin resmi sayfası
(http://www.turkix.org)
Ben kullandım.Pencereleri aynı Win Xp gibi ve daha kullanışlı.en önemlisi beleş.
en kısa zamanda indirme linkini paylaşacağım.
the_tufix- STANDART ÜYE
Yaşadığı Şehir : Ankara
Otomobili : Ford Taunus Daha 18 Yaşında GT 1.6
Baba demiş ki:Bencede pardus iyi bi çözüm bence.Şuan piyasa öncelikle xp ardında vista istekli durumda.Neden kendi işletim sistemimizi kullanmıyoruzki ben bunu anlamıyorum.Birde gogo1905 eğer pardusun cdden çalışan versiyonunun linkini atarsan buraya insanlar kurmadan önce cdden çalıştırarak işletim sistemini deneyebilir ve test edebilirler.şimdiden bununlada ilgileneceği düşünerekten teşekkür ederim.kolay gelsin.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
link 2: [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
link 3 : [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
kontrol edilmiştir.
En son the_tufix tarafından Cuma Tem. 04, 2008 8:46 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
the_tufix- STANDART ÜYE
the_tufix- STANDART ÜYE
sağolasın tufix kardeş bilgiler için
gogo1905- VIP ÜYE
Arkadaşın biri 1 haftadır beni oyalıyor. Vermedi şunun CD sini bir bakıp deneyeyim...
Misafir- Misafir
gogo1905 demiş ki:sağolasın tufix kardeş bilgiler için
sizler de sağolun
the_tufix- STANDART ÜYE
Evet pardus çok güzel bir işletim sistemi yolunda emin adımlarla gidiyor. Makinenize kurmadanda booth lu cd si sayesinde direk cd den kullanabalirsinizde. Microsoft firmasının karşısında rekabet edebileceği firmalar çıkması çok güzel. Linux ve Pardus yakın bir zamanda microsoft un pabucunu dama atacaktır.
Pardus Tubitak destekli bir yazılım. 2008 sürümünün indirme linkini veriyorum. Ayrıca sitesinden alınmış açıklayıcı bilgileri.
Pardus 2008 Sürüm Notları
1. Pardus 2008'e Hoşgeldiniz!
Pardus geliştiricileri, çevirmenleri, belge yazarları ve sanatçılarının desteği ile hazırlanan Pardus 2008'e hoşgeldiniz. 2008 serisinin ilk sürümü özgür yazılım dünyasının en yeni teknolojilerini sunmaktadır.
Pardus 2008 hakkında daha fazla bilgiye [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sayfasından ulaşabilirsiniz.
1.1 İstek ve önerileriniz
Pardus 2008'e ilişkin istek ve önerilerinizi ya da hata bildirimlerinizi [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] adresinde bulunan hata bildirim sistemine iletebilirsiniz. Göndereceğiniz mesajlar Pardus geliştiricileri tarafından incelenecek ve çözümler güncellemeyle kullanıcılara sunulacaktır. Şimdiden destek olan tüm Pardus kullanıcılarına teşekkür ederiz.
2. Temel özellikler
2.1 Kullanıcı yetki yönetimi
Pardus 2008 ile birlikte gelen gelişmiş yetki denetim sistemi ile tüm kullanıcıların yetkilerini detaylı bir şekilde düzenlenlenebiliyor, Pardus'un parola sorma ve yetkilendirme davranışını kolayca özelleştirilebiliyor. Yenilenen Kullanıcı Yöneticisi tüm kullanıcılar için yetki yönetimini son derece kolay ve güvenli hale getiriyor. Pardus geliştiricileri tarafından geliştirilen yetkilendirme sistemi ve yetki yönetimi arayüzleri PolicyKit - dbus altyapısını kullanıyor ve COMAR ile birlikte çalışarak tüm sistemde sorunsuz bir yetki denetimi altyapısı sunuyor.
2.2 Kolay kullanılır Ağ Yöneticisi
Ağ yöneticisi (network manager) uygulaması, oluşturulan ağ profillerini otomatik olarak algılayabilir ve otomatik olarak o profile geçiş yapabilir. Bağlantı bilgilerini sistem çekmecesinden izlenebiliyor, sürekli güncel bilgi alınabiliyor. Kablo (ethernet), kablosuz (wireless) ve modem bağlantıları değişik mekanlara göre profil olarak saklayanabiliyor, özel ayar isteyen ağlara kolaylıkla bağlananılabiliyor.
2.3 Gelişmiş paket yönetim sistemi
İnternetten bir kaç tıklama ile kolayca yeni uygulamalar indirmeyi ve kurmayı sağlayan paket yöneticisi (PiSi), Pardus 2008 ile birlikte daha da gelişti ve hızlandı. Kullandığınız uygulamaların en güncel hallerini, yalnızca yapılan değişiklikeri içeren küçük paketler indirerek güncelleyebilir, böylece bağlantı kotalarını doldurmadan sisteminizi en güncel ve performanslı şekilde kullanabilirsiniz. PiSi'nin yeni geçmiş yönetimi desteği ve yeni Geçmiş Yöneticisi ile sisteminize kurulan eski paketlere dönebilir, sisteminizin o anki anlık görüntüsünü kaydededebilir, bu görüntüler arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz.
2.4 YALI
Pardus'u sabit diske kurmak için kullanılan YALI (Yet Another Linux Installer), ilk adımda kurulum için gerekli soruları sorup, ardından yaklaşık 30 dakika süren kurulum işlemine geçiyor. Kullanıcı bilgileri, otomatik giriş, zaman dilimini - sistem klavye ve dili gibi özelleştimeleri kolayca yapılmasını sağlıyor. Elbette tüm bu ayarları daha sonra yapılandırma yöneticisi TASMA aracılığıyla düzenlemek mümkün. Bunlara ek olarak, YALI sistemdeki sabit diskleri yönetmeyi son derece kolaylaştıran yeni bir bölümlendirme arayüzünü de içeriyor: Bu arayüz ile Pardus'un kurulumunu ve açılış sistemi kolayca özelleştirilebiliyor. Tamamen yenilenen otomatik yeniden boyutlandırma ve kurulum seçenekleri sorunsuz ve hızlı bir kurulum sağlıyor.
2.5 Kaptan Masaüstü
Pardus'un yeni kullancıları karşılayan uygulaması Kaptan Masaüstü de tamamen yenilendi. Kullanıcıların klavye/fare, masaüstü, Ağ ve paket yönetimi ayarlarını tek bir noktadan kolayca yapmalarını sağlayan Kaptan, kullanıcıların sistem ayarlarının iyileştirilmesi için önerilerde de bulunuyor.
2.6 Görüntü Yöneticisi
Pardus 2008'in yeni özelliklerinden biri olan Görüntü Yöneticisi, kullanıcıların monitör ve ekran kartı ayarlarını kolayca yapmalarını sağlıyor. Çözünürlük, renk derinliği, çoklu monitor yapılandırması gibi gelişmiş ayarların arayüzden yapılması sağlayan Görüntü Yöneticisi tamamen yenilenen COMAR görüntü yapılandırma altyapısını (zorg) kullanıyor.
2.7 Otomatik donanım tanıma
Pardus'un en güçlü yanlarından biri olan tamamen otomatik donanım tanıma, Pardus 2008 ile daha da gelişti. Pardus 2008 ile birlikte sisteme bağlanan yazıcılar da otomatik olarak tanınarak yapılandırılıyor. Özellikle kablosuz ağ cihazları, web kamera, yazıcı - tarayıcı gibi sıkça kullanılan donanım ürünleri çok daha sorunsuz bir şekilde destekleniyor.
2.8 Pardus Teknolojileri
Pardus'un temel teknolojileri COMAR ve Mudur, dbus altyapısını kullanarak tamamen yeniden yazıldı - Pardus 2008 bu teknolojilerin ilk kez kullanıldığı Pardus sürümü olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Yeni COMAR, dbus ve yetkilendirme altyapısı ile tamamen entegre çalışarak sistem genelinde eksiksiz bir yapılandırma yönetimi hizmeti sunuyor.
2.9 Güncellenen bileşenler
Pardus 2008 sürümü, Pardus teknolojilerindeki yeniliklerin yanında birçok güncellemeyi de içeriyor :
3. Kurulum gereksinimleri
Pardus 2008'i ortalama bir donanımda çalıştırabilirsiniz. Yüksek performans için en az 512 MB RAM (bellek) ve 1200 MHz işlemci öneriyoruz. Pardus 2008 için asgari ve tavsiye edilen donanım gereksinimleri aşağıdadır:
İndirme linki [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Pardus Tubitak destekli bir yazılım. 2008 sürümünün indirme linkini veriyorum. Ayrıca sitesinden alınmış açıklayıcı bilgileri.
Pardus 2008 Sürüm Notları
1. Pardus 2008'e Hoşgeldiniz!
Pardus geliştiricileri, çevirmenleri, belge yazarları ve sanatçılarının desteği ile hazırlanan Pardus 2008'e hoşgeldiniz. 2008 serisinin ilk sürümü özgür yazılım dünyasının en yeni teknolojilerini sunmaktadır.
Pardus 2008 hakkında daha fazla bilgiye [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] sayfasından ulaşabilirsiniz.
1.1 İstek ve önerileriniz
Pardus 2008'e ilişkin istek ve önerilerinizi ya da hata bildirimlerinizi [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] adresinde bulunan hata bildirim sistemine iletebilirsiniz. Göndereceğiniz mesajlar Pardus geliştiricileri tarafından incelenecek ve çözümler güncellemeyle kullanıcılara sunulacaktır. Şimdiden destek olan tüm Pardus kullanıcılarına teşekkür ederiz.
2. Temel özellikler
2.1 Kullanıcı yetki yönetimi
Pardus 2008 ile birlikte gelen gelişmiş yetki denetim sistemi ile tüm kullanıcıların yetkilerini detaylı bir şekilde düzenlenlenebiliyor, Pardus'un parola sorma ve yetkilendirme davranışını kolayca özelleştirilebiliyor. Yenilenen Kullanıcı Yöneticisi tüm kullanıcılar için yetki yönetimini son derece kolay ve güvenli hale getiriyor. Pardus geliştiricileri tarafından geliştirilen yetkilendirme sistemi ve yetki yönetimi arayüzleri PolicyKit - dbus altyapısını kullanıyor ve COMAR ile birlikte çalışarak tüm sistemde sorunsuz bir yetki denetimi altyapısı sunuyor.
2.2 Kolay kullanılır Ağ Yöneticisi
Ağ yöneticisi (network manager) uygulaması, oluşturulan ağ profillerini otomatik olarak algılayabilir ve otomatik olarak o profile geçiş yapabilir. Bağlantı bilgilerini sistem çekmecesinden izlenebiliyor, sürekli güncel bilgi alınabiliyor. Kablo (ethernet), kablosuz (wireless) ve modem bağlantıları değişik mekanlara göre profil olarak saklayanabiliyor, özel ayar isteyen ağlara kolaylıkla bağlananılabiliyor.
2.3 Gelişmiş paket yönetim sistemi
İnternetten bir kaç tıklama ile kolayca yeni uygulamalar indirmeyi ve kurmayı sağlayan paket yöneticisi (PiSi), Pardus 2008 ile birlikte daha da gelişti ve hızlandı. Kullandığınız uygulamaların en güncel hallerini, yalnızca yapılan değişiklikeri içeren küçük paketler indirerek güncelleyebilir, böylece bağlantı kotalarını doldurmadan sisteminizi en güncel ve performanslı şekilde kullanabilirsiniz. PiSi'nin yeni geçmiş yönetimi desteği ve yeni Geçmiş Yöneticisi ile sisteminize kurulan eski paketlere dönebilir, sisteminizin o anki anlık görüntüsünü kaydededebilir, bu görüntüler arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz.
2.4 YALI
Pardus'u sabit diske kurmak için kullanılan YALI (Yet Another Linux Installer), ilk adımda kurulum için gerekli soruları sorup, ardından yaklaşık 30 dakika süren kurulum işlemine geçiyor. Kullanıcı bilgileri, otomatik giriş, zaman dilimini - sistem klavye ve dili gibi özelleştimeleri kolayca yapılmasını sağlıyor. Elbette tüm bu ayarları daha sonra yapılandırma yöneticisi TASMA aracılığıyla düzenlemek mümkün. Bunlara ek olarak, YALI sistemdeki sabit diskleri yönetmeyi son derece kolaylaştıran yeni bir bölümlendirme arayüzünü de içeriyor: Bu arayüz ile Pardus'un kurulumunu ve açılış sistemi kolayca özelleştirilebiliyor. Tamamen yenilenen otomatik yeniden boyutlandırma ve kurulum seçenekleri sorunsuz ve hızlı bir kurulum sağlıyor.
2.5 Kaptan Masaüstü
Pardus'un yeni kullancıları karşılayan uygulaması Kaptan Masaüstü de tamamen yenilendi. Kullanıcıların klavye/fare, masaüstü, Ağ ve paket yönetimi ayarlarını tek bir noktadan kolayca yapmalarını sağlayan Kaptan, kullanıcıların sistem ayarlarının iyileştirilmesi için önerilerde de bulunuyor.
2.6 Görüntü Yöneticisi
Pardus 2008'in yeni özelliklerinden biri olan Görüntü Yöneticisi, kullanıcıların monitör ve ekran kartı ayarlarını kolayca yapmalarını sağlıyor. Çözünürlük, renk derinliği, çoklu monitor yapılandırması gibi gelişmiş ayarların arayüzden yapılması sağlayan Görüntü Yöneticisi tamamen yenilenen COMAR görüntü yapılandırma altyapısını (zorg) kullanıyor.
2.7 Otomatik donanım tanıma
Pardus'un en güçlü yanlarından biri olan tamamen otomatik donanım tanıma, Pardus 2008 ile daha da gelişti. Pardus 2008 ile birlikte sisteme bağlanan yazıcılar da otomatik olarak tanınarak yapılandırılıyor. Özellikle kablosuz ağ cihazları, web kamera, yazıcı - tarayıcı gibi sıkça kullanılan donanım ürünleri çok daha sorunsuz bir şekilde destekleniyor.
2.8 Pardus Teknolojileri
Pardus'un temel teknolojileri COMAR ve Mudur, dbus altyapısını kullanarak tamamen yeniden yazıldı - Pardus 2008 bu teknolojilerin ilk kez kullanıldığı Pardus sürümü olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Yeni COMAR, dbus ve yetkilendirme altyapısı ile tamamen entegre çalışarak sistem genelinde eksiksiz bir yapılandırma yönetimi hizmeti sunuyor.
2.9 Güncellenen bileşenler
Pardus 2008 sürümü, Pardus teknolojilerindeki yeniliklerin yanında birçok güncellemeyi de içeriyor :
- Güncellenmiş KDE 3.5.9 Masaüstü Ortamı
- En son Linux çekirdeği (2.6.25.9) ile çok daha fazla donanım desteği, kararlı ve güvenilir sistem
- Altyapı tarafında gcc 4.3.1, glibc 2.8, Python 2.5, Java 6 gibi önemli yenilikler
- En yeni, en hızlı ve en becerikli internet tarayıcısı Mozilla Firefox 3.0
- Tüm ofis formatları ile uyumlu çalışabilen OpenOffice.org 2.4.1
- Hataları giderilmiş ve en son sürüme yükseltilmiş yüzlerce özgür yazılım...
3. Kurulum gereksinimleri
Pardus 2008'i ortalama bir donanımda çalıştırabilirsiniz. Yüksek performans için en az 512 MB RAM (bellek) ve 1200 MHz işlemci öneriyoruz. Pardus 2008 için asgari ve tavsiye edilen donanım gereksinimleri aşağıdadır:
- 256 MB bellek (512 MB tavsiye edilir)
- 800 MHz Intel ya da AMD işlemci (1200 MHz tavsiye edilir)
- En az 4 GB boş disk alanı (10 GB tavsiye edilir)
İndirme linki [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
efsaneprens- ADMİN
Yaşadığı Şehir : ANKARA
Otomobili : 2005 Fiat Albea 1,3 Multijet
1 sayfadaki 1 sayfası